* Çocuğunuzun üstün yetenekli de olsa, bir “çocuk” olduğunu unutmayın.
* Sınırları doğru ve net çizilmiş bir özgürlük alanı yaratmak hem çocuğunuz hem de sizin için faydalı olacaktır.
* Çocuk yetiştirme konusu işbirliği gerektirmektedir. Özellikle aile içerisinde anne ve babanın ortak katkıları, görüş ve düşünceleri, kararları olmalıdır. Tutarsızlıktan uzak durulmalıdır.
* Çocuğunuzun bol bol kitap okumasına, okuduklarını paylaşmasına olanak tanımanız gerekir.
* Nitelikli kitap ve dergileri edinmek önemlidir. Ansiklopedi, atlas, yap-bozlar vb. materyaller hazır bulundurulmalıdır.
* Çocuğunuzun sorduğu soruları geçiştirmemeye özen gösterin.Cevaplayamacağınız yerlerde bu konuyu nereden öğrenebileceğini ona bizzat rehberlik ederek gösterin.
* Çocukların hangi gelişim basamaklarında neler yapabilecekleri konusunda daha duyarlı, bilinçli ve bilgili olmak gerekir. Bu çocuğunuzu daha iyi anlamanıza, onu daha çok tanımanıza ve çocuk yetiştirme tadına daha çok varmanıza neden olacaktır.
* Çocuğunuzun duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunacak olanaklar sağlayın. Bu olanakların çok fazla maddi katkı gerektirmesi beklenmez. Çocuğunuz ile birlikte paylaşarak ve keyifle yapacağınız bir tahta asker ya da bez bebek almayı düşlediğiniz uzaktan kumandalı yürüyen robottan çok daha büyük katkılar sağlayacaktır.
* Doğayı tanımak için yapacağınız bir gezinti ve bilgiye ulaşım yollarını birlikte araştırmanız, çocuğunuza zeka testi eğitimi vermekten çok daha büyük gelişimlere yol açacaktır.
* Herhangi bir zorlama ve yönlendirme olmadan çocuğunuz yaşıtlarından çok farklı bir gelişim çizgisi gösteriyorsa ve bu farklılık pek çok alanda oluyorsa o zaman bu ayrıntılı gözlemlerinizle bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin. Üniversite ve bazı devlet hastanelerinde görev yapan klinik psikologlar ya da Türk Psikologlar Derneği’nce sertifika verilmiş psikologlar zeka testi verme konusunda yetkindir.
* Ülke eğitim sistemi ve olanaklar konusunda bilgi sahibi olan uzmanlarca çocuğunuzun olabildiğince çok özelliği göz önüne alınarak size özel önerilerde bulunulabilecektir. Bu önerilerde en ağırlıklı görevlerin yine siz sevgili anne babalara düşeceği de unutulmamalıdır.
Kalınfalakaoğlu, Ş. , Saranlı, G., Köseoğlu, S., Taşdemir, S. (2012). Üstün Yetenekli Çocuk: Aile El Kitabı. Ankara: Ayrıntı Basımevi.
Siz de fikrinizi belirtin